Η ιστορία του Ελαιόλαδου
Το λάδι ελιάς ή το «χρυσό υγρό», σύμφωνα με τον Όμηρο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλά μία τροφή, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς επίσης πηγή μαγείας και θαυμασμού. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών αγίων και των μαρτύρων, καθώς ήταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.
Η καλλιέργεια του ελαιολάδου χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Απολιθώματα ελιάς έχουν βρεθεί στο Λιβόρνο της Ιταλίας που χρονολογούνται 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ η καλλιέργεια της ελιάς υπολογίζεται ότι ξεκίνησε στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, πριν από περίπου 7.000 χρόνια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι πρώτες μαρτυρίες για την καλλιέργειά της στον ελλαδικό χώρο, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ξεκίνησε στην Κρήτη, πριν από 3.500 χρόνια.
Κατηγορίες Ελαιολάδου:
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Είναι η ανώτερη κατηγορία Παρθένου Ελαιολάδου, με τέλειο άρωμα και φρουτώδη γεύση, του οποίου η ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, είναι από 0 εως 0,8 βαθμό (0,8g/100g).
Παρθένο Ελαιόλαδο
Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή που η οξύτητα κυμαίνεται μέχρι 2g /100g ελαιόλαδου.
Εξευγενισμένο και Παρθένο (ραφινέ) Ελαιόλαδο:
Είναι μείγμα παρθένου και εξευγενισμένου (σειρά από χημικές επεξεργασίες με σκοπό κυρίως τον αποχρωματισμό, την απόσμηση, την υδρογόνωση και την εξουδετέρωση) ελαιολάδου. Φτωχό σε έντονη γεύση και άρωμα. Η οξύτητα του δεν ξεπερνά το 1g/100gελαιολάδου.
Πυρηνέλαιο
Λάδι που προέρχεται από ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου (λάδι από τον πυρήνα της ελιάς) και παρθένου ελαιόλαδου, χωρίς η οξύτητά του να ξεπερνά 1γρ ανά 100γρ. ελαιόλαδου. Στερείται ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος.
Κατηγορίες ελαιοδέντρων:
Οι σημαντικότερες από τις οποίες παράγεται το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο.
Κορωνέικη
Είναι η πιο γνωστή ποικιλία ελιάς, της αντιστοιχεί το 60% της ελληνικής παραγωγής και πήρε το όνομά της από την περιοχή της Κορώνης. Έχει μικρό μέγεθος και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και δίνει την καλύτερη ποιότητα λαδιού σε σχέση με άλλες ποικιλίες.
Αθηνολιά
Αυτή η ποικιλία ελιάς δίνει καρπούς μεσαίου μεγέθους, οι οποίοι ωριμάζουν αργά και η συγκομιδή τους γίνεται συνήθως στις αρχές Ιανουαρίου . Το λάδι της Αθηνολιάς είναι εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα.
Λαδολιά
Είναι ποικιλία που ο καρπός της ωριμάζει από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Η Λαδολιά έχει υψηλό δείκτη απόδοσης ελαιόλαδου εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το λάδι:
Πλούσιο και αρωματικό, το λάδι ελιάς παράγεται μόνον από τις πράσινες ελιές.
Όσο για το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του, ποικίλουν και εξαρτώνται από τους παρακάτω παράγοντες:
-
Την ποικιλία της ελιάς.
-
Την τοποθεσία και το είδος του χώματος, όπου καλλιεργείται.
-
Τις περιβαλλοντολογικές και τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται και αναπτύσσεται η ελιά.
-
Την ωριμότητα της ελιάς.
-
Την εποχή και τον τρόπο της συγκομιδής της ελιάς.
-
Το διάστημα που ακολουθεί από τη συγκομιδή της ελιάς μέχρι την παραγωγή του λαδιού.
-
Τον τρόπο της παραγωγής του ελαιολάδου.
-
Τις τεχνικές της αποθήκευσης, τον τρόπο της συσκευασίας του λαδιού, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι ελιές στα ελαιοτριβεία.
