Η επιχείρησή μας τυποποιεί και διαθέτει στην αγορά την ανώτερη ποικιλία ελαιολάδου, δηλαδή μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Παρακάτω γίνεται αναφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των κατηγοριών ελαιολάδου.

Η κάθε συσκευασία ελαιολάδου που διατίθεται στην αγορά, αναγράφει την ποιοτική κατηγορία του ελαιολάδου στην οποία ανήκει και την ξεχωρίζουμε με τις εξής ενδείξεις:

 

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η πιο εξαιρετική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και φρουτώδη γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8% και παράγεται από ψυχρή έκθλιψη της ελιάς και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Είναι η ανώτερη και εκλεκτότερη κατηγορία ελαιολάδου.

 

 

2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή που η οξύτητα του είναι μέχρι 2%.

 

 

3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφιναρισμένου) ελαιολάδου. Τα ελαιόλαδα που για κάποιους λόγους (είτε γιατί έμειναν αποθηκευμένα σε πολύ ζεστές αποθήκες είτε γιατί έγιναν από χαλασμένες ελιές) και χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση, καταλήγουν ή για βιομηχανική χρήση ή για ραφινάρισμα (εξευγενισμό).

Η διαδικασία ραφιναρίσματος ή εξευγενισμού αποτελείται κυρίως από τρία στάδια:

 

Εξουδετέρωση: Κατά την εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων , προστίθεται στο ελαιόλαδο μια σημαντική ποσότητα καυστικού νατρίου το οποίο ανακατεύεται με το ελαιόλαδο.

 

Αποχρωματισμός: Ο αποχρωματισμός γίνεται με την προσθήκη ουσιών, πάνω στις οποίες προσκολλούνται οι χρωστικές ουσίες του ελαιολάδου. Μετά, αυτές αφαιρούνται και μένει το ελαιόλαδο αποχρωματισμένο.

 

Απόσμηση: Οι πτητικές ουσίες που δεν είναι ευχάριστες αφαιρούνται ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο πολύ γρήγορα στους 180oC σε κενό οξυγόνου και έτσι οι οσμές εξατμίζονται.

 

Είναι χαμηλής οξύτητας προϊόν, αλλά χωρίς γεύση, άρωμα και φυσικά χωρίς καμία διατροφική αξία.

Η ποσοστιαία πρόσμιξη εξευγενισμένου με παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι συγκεκριμένη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο μπορεί να περιέχει ελάχιστη ποσότητα παρθένου ελαιολάδου, καθώς η ποσοστιαία αναλογία δεν μπορεί να είναι γνωστή και δεν αναγράφεται σε καμία συσκευασία.

 

4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Λάδι που προέρχεται από ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου (λάδι από τον πυρήνα της ελιάς) και παρθένου ελαιόλαδου, χωρίς η οξύτητά του να ξεπερνά 1%.

Joomla Templates - by Joomlage.com